۲۴ مرداد ۱۳۹۴، ۱۰:۵۸

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی:

۷۰ درصد مخازن سدهای خراسان شمالی خالی است

۷۰ درصد مخازن سدهای خراسان شمالی خالی است

بجنورد- مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی گفت: تداوم خشکسالی سبب شده در حال حاضر بیش از ۷۰ درصد مخازن سدهای این استان خالی باشند.

به گزارش خبرنگار مهر، کاظم طاهریان صبح شنبه در نشست معاونان شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی، با اشاره به وضعیت نامطلوب منابع آبی سطحی و زیرزمینی استان، اظهار کرد: باید بهره برداران منابع آبی خراسان شمالی دقت بیشتری در خصوص روش های برداشت و استفاده صحیح از این منابع محدود داشته باشند.

وی اضافه کرد: با در نظر گرفتن میانگین بارش و حجم آب های تجدیدپذیر خراسان شمالی، به منظور عبور از بحران خشکسالی یک دهه اخیر، هیچ چاره ای به جز تعیین و استقرار الگوی کشت مناسب و بهره‌برداری هدفمند از منابع آب وجود ندارد.

طاهریان تصریح کرد: متوسط بارندگی سالیانه در استان ۲۳۰ میلیمتر و حجم کل آب های تجدیدپذیر خراسان شمالی یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون مترمکعب در سال بوده و این در حالی است که ۶۱ درصد از این حجم معادل ۸۷۰ میلیون مترمکعب آب های سطحی  و ۳۹ درصد معادل۵۳۰ میلیون متر مکعب مربوط به آبهای زیرزمینی است.

وی با بیان این که برداشت های غیرمجاز و بی رویه از منابع آب های سطحی و زیرزمینی استان، منابع آبی خراسان شمالی را با مشکلات اساسی روبرو کرده است، تصریح کرد: به همین دلیل وزارت نیرو، توسعه بهره برداری از منابع آب زیرزمینی در هشت دشت از مجموع ۱۱ دشت استان را ممنوع اعلام کرد.

طاهریان با اشاره به این که در حال حاضر مجموع چاه های دارای پروانه بهره برداری در استان دو هزار و ۹۸۳ حلقه چاه با برداشت سالانه ۴۴۴ میلیون متر مکعب است، اضافه کرد: با وجود این متأسفانه سالیانه بیش از ۷۰ میلیون متر مکعب آب از منابع زیرزمینی نیز به صورت غیرمجاز برداشت می شود.

به گفته وی تعداد چاه‌های غیرمجاز استان دو هزار و ۹۰۹ حلقه با حجم تخلیه بیش از ۳۵ میلیون مترمکعب بوده که تنها در یک سال اخیر ۳۲۵ حلقه چاه از این شمار شناسایی شده است.

طاهریان اظهار داشت: از بین رفتن آبخوان ها و سفره‌های آب زیرزمینی و کاهش ظرفیت تغذیه منابع آب زیرزمینی و به تبع آن نشست زمین و وارد شدن خسارت سنگین به زیرساختها و تاسیسات زیربنایی، کاهش کیفیت منابع آب موجود، خشک شدن قنوات و چشمه‌ها، بایر شدن زمین‌های کشاورزی و ایجاد بیکاری و هجوم کشاورزان به شهرها از جمله پیامدهای ناهنجار برداشت بی‌رویه از آبهای زیرزمینی در استان هستند.

وی اضافه کرد: در حالی که ۹۴ درصد کل منابع آب خراسان شمالی در بخش کشاورزی مصرف ی شود لازم است کشاورزان به بهره برداری بهینه از این منابع توجه بیشتری کنند چار که متأسفانه راندمان آب در بخش کشاورزی استان تنها ۳۵ درصد بوده و مابقی آب از دسترس خارج می شود.

طاهریان با اشاره به این که تداوم خشکسالی سبب شده در حال حاضر بیش از ۷۰ درصد مخازن سدهای این استان خالی باشند، افزود: کاهش بارندگی، بهره‌برداری غیر مجاز در بالادست سدها و مصرف بالای آب ذخیره شده در پشت سدها از جمله مهم ترین عوامل ایجاد این وضعیت هستند.

کد خبر 2883507

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha